Сонет зневiри

Алексей Бинкевич
             Мойсею Фішбейну             

Хто досвід світу осягнути зміг?
Тож мудрі люди так мені сказали:
- Щоб більше знати, ти звернись до книг.
І я переселивсь в читальні зали.

Начитані по світу мандрували.
Став тануть панцир полюсових криг.
У розвідках лишатись мандрівних
обставини, на жаль, не дозволяли.

Так я уздрів на березі світання
любові світло, темряву інтриг.
Став простір, наче Авгієві стайні.

Я припинив звертатися до книг
не том, що був всі вичерпав питання,
а том, що незліченно стало їх.
    26. 01. 2020