I did not reach Thee by Emily Dickinson

Эмили Дикинсон -Сергей Ёлтышев
Ты непостигнут. Ближу шаг,
хоть слабнет с каждым днём...
Гора, да глушь, да три реки,
да путь по морю, дном -
за шествие одно не счесть,
коль расскажу о нём.

При двух пустынях год лишь стыл,
песками помощь для...
Одну минула,- жечь второй,
холодной как земля...
Сахара,- одесную стать,-
неценна для Тебя.

А глубь - в конце... Живей, стопа,
недолго нам идти,
к игре вдвоём охочи мы,
ведь труд теперь вестим,
последнее - легчайший гнёт,
что нам с тобой снести.

Крюком путь Солнцу... Ночь стоит,
пока ему востечь.
Знать, глубь срединную прошла...
Едва ли мне хотеть
брег отдалять,- чуть велика,
чтоб Цельности предлечь.

Иду как пух, держусь как снег,
журчанье вод новя.
С Трёхречьем Гору одолев -
Двуглушьем, Дном бредя!
А вот и Смерть - присвоить приз
и взгляд мой на Тебя.





*****************************************
I did not reach Thee by Emily Dickinson

I did not reach Thee
But my feet         
slip nearer every day               
Three Rivers and a Hill to cross          
One Desert and a Sea               
I shall not count the journey one         
When I am telling thee.               

Two deserts, but the Year is cold         
So that will help the sand               
One desert crossed --
The second one      
Will feel as cool as land               
Sahara is too little price               
To pay for thy Right hand.               

The Sea comes last -- Step merry, feet,   
So short we have to go --               
To play together we are prone,            
But we must labor now,               
The last shall be the lightest load       
That we have had to draw.               

The Sun goes crooked --
That is Night      
Before he makes the bend.               
We must have passed the Middle Sea --      
Almost we wish the End               
Were further off --*Too great it seems    
So near the Whole to stand.               

We step like Plush,
We stand like snow,   
The waters murmur new.               
Three rivers and the Hill are passed --   
Two deserts and the sea!               
Now Death usurps my Premium               
And gets the look at Thee.