Легенда об облепихе

Любовь Николаевна Сушко
Легенда про обліпиху


(грецька)


Чарівний вродився кінь
Із крові Горгони...
Білий, очі - неба синь!
Стригунець моторний.

Треба б їстоньки йому...
Та нема матусі!
Чи й потрібен він кому?
Сам подбати мусить.

Що ж робити? Молока,
Видко, не діждати...
Навіть ніжки малюка
Почали дрижати.

Та назорив деревце
З листячком зеленим...
(Може, спробувать оце?
Що воно, ой, нене?..)

Та й скубнув собі листок,
Пожував і - спатки...
Раптом силоньки поток
ТОркнув у лопатки!

Що таке? Та вже ростуть
У лошатка крила!
То у дерева, мабуть,
Незвичайна сила...

Коник вже і сам росте,
Хорошіє тихо...
Що ж за дерево оте?
Звісно - обліпиха!

Так ось далі він і жив:
Добре наїдався...
А підріс, набрався сил -
То й у світ подався.

У повітрі, серед хмар -
До гори Парнасу...
Поетичних має чар...
Звуть його - Пегасом!

Правда? Казка? Вір-не-вір...
Хто про теє знає?
Обліпиху ж з тих ось пір
Коник вподобає.

Не згадає він, проте,
(Бо її багато!)
Де ж те дерево росте,
Що дало крильцята?
  2.02.2020 г.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Перевод на русский язык:


Легенда об облепихе

(греческая)


Волшебный родился конь
Из крови Горгоны...
Белый, глаза - неба синь!
Стригунок резвый.

Надо бы покушать ему...
Да нет мамочки!
И нужен ли он кому?
Сам озаботиться должен.

Что же делать? Молока,
Видно, не дождаться...
Даже ножки малыша
Начали дрожать.

Но углядел деревце
С листочками зелёными...
(Может, попробовать это?
Что оно, ой, мама?)

Да и щипнул себе листок,
Пожевал и - баиньки…
Вдруг силушки поток
Тронул лопатки!

Что такое? Да уже растут
У жеребёнка крылья!
То у дерева, наверное,
Необычная сила...

Конёк уже и сам растёт,
Хорошеет тихо...
Что ж за дерево то?
Известно - облепиха!

Так вот дальше он и жил:
Хорошо наедался...
А подрос, набрался сил -
То и в мир подался.

В воздухе, среди туч
К горе Парнас...
Поэтические имеет чары...
Зовут его - Пегас!

Правда? Сказка? Верь-не-верь...
Кто об этом знает?
Облепиху ж с тех вот пор
Конёк полюбил.

Не вспомнит он, впрочем,
(Ведь её много!)
Где ж то дерево растёт,
Что дало крылышки?