From Olga Bergholz

Игорь Вячеславович Топоров
In the bomb shelter , in the basement ,
Are lit all naked bulbs being light...
May be we're going to be overwhelmed ,
They talk of bombs all around...
...I've never lived with such wonderful force ,
I don't remember ,I have been
Such wonderful ,such in love being ,
As in this autum ,in eamest .

      Ольга Берггольц
    "Из блокнота 1941 года"

В бомбоубежище , в подвале ,
Нагие лампочки горят ...
Быть может , нас сейчас завалит ,
Кругом о бомбах говорят ...
...Я никогда с такою силой ,
Как в эту осень не жила ,
Я никогда такой красивой ,
Такой влюблённой не была .
      1941