Васко Попа - Утка

Сергей Батонов
Вразвалку ступая по пыли
Для рыб совсем не доступной
Своими боками являет
Волнение вод
Неуклюже
Неспешно переступает
Даже камыш замыслив
Ее без труда догонит
И никогда
Никогда уж не будет
Той прыти
С которой умела
Вод бороздить зеркала

(с сербского)

ПАТКА
Гега се прашином
У којој се не смеју рибе
У боковима својим носи
Немир вода
Неспретна
Гега се полако
Трска која мисли
Ионако ће је стићи
Никада
Никада неће умети
Да хода
Као што је умела
Огледала да оре