Спорна територия

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова

Вече петдесет години
за две педи от градина
истинска война се води
между Киро и Методи.
Те са трето поколение,
но и днес, за съжаление,
всеки – своето си знае,
да отстъпи не желае,
нищо, че са братовчеди.

Тези скъпоценни педи
от градина запустяла
сякаш са имане цяло.
Ни Методи ги отстъпва,
нито Киро назад дръпва,
и се дърли като куче -
иска той да ги получи.

Дядо им без инженери,
взел имота си да мери,
за да подели поравно
наследената отдавна
стара крушова градина
между двамата си сина.
Дялбата не е играчка!
Тръгнал той с широка крачка,
измерил я нашир и длъж
да не сбърка неведнъж.
Изток –запад – сто разкрАча
север – юг – пак толкоз. Значи
ще дели по половина
той на двамата си сина.
Решил трудната задача,
той започнал пак да крачи.
Ала нейде към средата
някак спънал се в тревата,
стреснал се и да не падне
в миг допуснал грешка гадна.
Вместо петдесетте метра,
влязъл с трийсет сантиметра
във съседния парцел.
От стреса като се съвзел,
забил колчета междинни
между новите градини.
Той си нямал и представа,
в бъдеще какво ще става,
за тез сантиметри жалки.

Синовете били малки,
расли и се задомили,
свои домакинства свили.
И тогава за междата
се развихрила враждата
щом единият надушил,
че той има десет круши,
а в братовата му страна
се ширят повече с една.
Мислил, мислил и решил,
в кметството се той отбил,
да разкрие таз загадка
чрез имотната тетрадка.
„Нали мериха по-лани,
няма в тайна да остане,
колко е оставил тате,
колко метра ползва бате?
„Страшната“ неправда лъсна,
като че юмрук го блъсна!
Възмутиха му сърцето
сантиметрите проклети.
„Тази грешка ще поправя!
Как на бате ще оставя
нашироко да се шири
и носа си той да вири,
че любимец бил на татко?
За война се стягай, братко!“

Цяла вечер той се труди.
Брат му като се събуди
се развика възмутено.
Цял ред круши покосени,
градината – прекроена!
Братовите десет метра
със петнайсет сантиметра
са изместили междата -
стара граница позната.
Оттогава се започна
братската вражда порочна
и до днеска продължава.

Ако знае какво става
и каква беда докара,
грешката неволна стара,
дядо им би вампирясал,
на мига би тук довтасал
да ги сложи по местата
със бастунката позната!