По Эдгар Аллан, A Dream

Сергей Коломицын
                A Dream

        In visions of the dark night
        I have dreamed of joy departed-
        But a waking dream of life and light
        Hath left me broken-hearted.

Мир ночи, -  предвкушенье  грёз
В блаженной темноте,
А  свет и жизнь - лишь горечь слез
В дневном, унылом сне.

      Ah! what is not a dream by day
      To him whose eyes are cast
      On things around him with a ray
      Turned back upon the past?

Ему ль реален этот день, -
Кто задержал свой взгляд
На прошлом, на своей мечте -
Все повернуть назад?

      That holy dream- that holy dream,
        While all the world were chiding,
      Hath cheered me as a lovely beam
        A lonely spirit guiding.

Лишь  той мечтой, святой мечтой -
Когда корили вслух -
Лучом светил он  пред собой,
Вёл одинокий дух.

      What though that light, thro' storm and night,
        So trembled from afar-
      What could there be more purely bright
        In Truth's day-star?

Не тот ли луч  сквозь  ночь и шквал,
Почти закрытый мглой,
Он светом Истины сверкал-
Звездой, дневной Звездой.