Среща в музея

Валентина Панова 2
                /Катюшата през седемдесетте години на м.в.
                идва в нашия град/


           По пътища, от нея нявга извървяни
           Катюшата под мирното небе върви.
           Върви през спомените за полета бранни
           и за оплискани със кръв треви.

           А листопада на оная светла есен
           засипва я със злато - ордени безброй.
           И като гълъби по нея кацат песни -
           тя тия птици защити във боя.

           Катерят се по легендарната стомана
           усмихнати деца, валят цветя
           по всяка нейна не зарасла рана
           и слънцето на рамо носи тя.

                /За превод от Лариса/