На кавалериста петлак!

Валентина Панова 2
                /Всяка неделя в 12.30 ч. тръбата свири над града.
   Това е часа, в който е възвестена свободата на Враца
                през 1877 г. водени от ген. Леонов/

За кой ли път
на Хижата
пред твоя постамент -
стоя Петлак -
щом със тръбата призовеш ме!
Разказваш ми за бойните поля
и за окопите спасили тебе,
за да дойдеш със тръбата
в моя град,
та свободата да ни възвестиш!

Навярно не веднъж в землянка
с хармоника и песни
сте си разказвали мечти
с нашите деди!
И от сълзите ви Петлак,
Са разцъфвали цветя
изпращани за вашите любими.

За това днес деца
поставят благодарствени цветя
пред паметниците на теб, наБотев, Левски и Леонов.