Iata asa imi trecu viata

Ефросиния Волощук
Ce frumoasa tinerete
Printre ani eu am avut,
Eram tinara, frumoasa,
Greu mai era de intilnit.

Dar cind am stat eu majora
Cu gindul la maritat,
Urmaream eu feciori mindri,
Ce si ei ma urmareau.

Am ales din multi eu unu,
Cu el mult noi ne-am iubit,
Au trecut doi ani de zile,
Uite, ne-am casatorit.

Din iubirea ce-am avut,
Trei feciori au aparut,
Eram cea mai mindra mama,
Mai rar era de gasit.

Au crescut copii ca brazii,
Ce in sat nu erau altii,
Eram tare bucuroasa,
Asteptam nurori in casa.

A venit vreme dorita,
Dar eram nemultumita,
Tot imi dadeam cu parere,
Ca nu-i ca mine muiere.

Peste ani mai veni una mindra,
Frumoasa ca luna,
Nici ea nu-mi era pe plac,
Dar cu tot m-am impacat.

Trecu ani, imbatrinind,
A treilea nora a venit,
Nici ea nu era ca mine,
Ca sa stie viata bine.

Tot fiind o soacra rea,
Ne gindind la viata mea,
Pentru raul ce voi face,
Bumerangul se va-ntoarce.

Veni anii batrinetii,
Fiind de-acu in preajma mortii,
Asteapta nora miloasa
Sa stea cu ea noaptea in casa.

Ele toate sarmanele
Nu uita vremurile grele,
Greu cu soacra veninoasa
Sa fii buna si miloasa.

Venind soacrei ziua mortii,
Veni si ceasul rasplatii,
In momentul de iertare
Veni trei scarmanatoare.