Мысли о богах

Анатолий Потиенко
ДУМА ПРО БОГІВ

Народи різні – різні бо;ги, –
Є інколи і різний гріх, –
Хтось пада перед ними в ноги,
А інший хреститься на них.

Ось третій – цей шанує йогу…
Але трапляється й таке:
В моє село злетілись боги –
Як квіти різні у букет.

Кому людина вірить мусить,
Щоб не гнітив людину страх? –
Сусід мій молиться Ісусу,
Твердить сусідка: «Бісмаллах!»*

А син – той каже: «Харі Крішна!» –
Його то вибір, його Бог…
У кожного є свій Всевишній,
І є у кожного свій борг…

До істини ж – одна дорога,
І Піфагор сказав колись:
–Хай буде Совість тво;їм Богом –
По ній живи і їй молись!

Є ще одні слова пророчі,
Й це откровення – не нове:
«Хай вірить кожен в те, в що хоче,
Але по совісті живе!»
                09.04.2020 р.
* «Бісмаллах» – цим словом починаються 113 із 114 сур Корану. Воно означає: «Во ім’я Аллаха, милостивого і милосердного!». Мусульмани кажуть це слово також перед початком любої важливої справи.