Здорово, что ежедневно нужно этому пОрту работать

Сергей Жадан
***
Здорово, что ежедневно нужно
этому пОрту работать,
что город, в котором все время южно,
со всех прибывающих берет подать.
Обученные странствиями сарацины
обходят таможню, а типографию - и подавно
ищут любовь, будто вакцину
в прохладных домах из желтого камня.
Сумерки носят на теле хасиды-братья,
и, ни на что не похожи, буквы у них свои.
Белые паруса, словно женские платья,
наполняют порт чувством любви.
Хасиды говорят обо всем, кроме Бога,
будто им Бог не додал чести.
Летом все время такая тревога,
что лучше всю ночь оставаться вместе.
Даже растенья в горшках в воздухе здешнем
спокойно глядят на идущее время.
В отчаянье облепили черешни
скворцы, как сварливые семьи.
Сделаны прочно солнца каркасы,
мощно работают невидимые прессы,
Здорово, что есть международные кассы,
здорово, что есть регулярные рейсы.
Таможенники делают свою работу,
как море, фуражки их сини.
Пересчитываю остатки флота,
не спеша дохожу до середины.

с украинского перевел А.Пустогаров


Добре, що порт працює щоденно
й туди щоденно хтось приходить,
і місто, в якому завжди південно,
збирає з прибульців усталену подать.
Навчені подорожами сарацини
минають митницю і друкарню,
шукають любові, наче вакцини
в холодних будинках з жовтого каменю.
А хасиди в одязі носять сутінь.
І літери тори такі нетипові.
Білі вітрила, мов дівочі сукні
наповнюють порт відчуттям любові.
А хасиди говорять про все, крім бога,
так, ніби він їх чимось образив.
Влітку щоразу така тривога,
що краще до ранку лишатись разом.
Влітку навіть кімнатні рослини,
впевнено дивляться у прийдешнє.
Чорні шпаки, як сварливі родини
з відчаєм обсідають черешні.
Міцно збудовано сонця каркаси.
Мірно працюють невидимі преси.
Добре, що є міжнародні каси.
Добре, що є регулярні рейси.
Митники роблять свою роботу,
доки їх вдома чекають родини.
Перераховую залишки флоту.
Повільно доходжу до середини.