Питате ме

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова

Попитахте ме що се случи,
дали селОто ни получи
/и то с пълно основание!
„Образцово село“ звание?
Кметица Дана какво прави,
дали с проблемите се справи,
дали с хъс  и със старание
всяко свое обещание
е вече претворила в дело?
Дали кметува още в село?

Да, Дана е все още тука.
Изборът й бе за нас сполука
вървим с нея в правилна посока.
Да, бе борбата тъй жестока
и често –подла и прикрита.
Но Дана  беше  упорита
и много смела, напориста,
със минало – кристално чисто,
затуй повярвахме във нея
и днеска с нея се гордеем!

Първо Дана със старание
взе щатното разписание
и като поразгледа щата
се хвана Дана за главата.
На „трапезата“ държавна
е лапала дружина славна:
Кмета бивш,  със секретарка –
кумичката на  стрина  Зарка -
експерта главен  по бюджета.
Счетоводителката  Нина -
сестра на тъщата му  Кина.
Шофьор и консултант на кмета –
на съпартийци са момчета.
На кмета дъщерята Вярка
е била в кметството пи арка.
Пет цигани  от махалата -
експертите  по чистотата
със братовчедката му Тирка –
на щат в отдела -  бригадирка.
Борецът Кольо, ерген снажен,
бил бодигард  на кмета важен.
За имидж, по градски маниер –
Митьо Куцото бил портиер.
Цял мандат   на поста сладък, лек
с кеф се „трудил“  този „наш“ човек“.

Петнайсет души  има в щата?!
Май са повече от зле нещата?
Та селото ни е мъничко  -
със триста жители сме всичко.
Баба Дана бе на мнение,
че е нужно съкращение.
Запретна белите ръкави,
кметица Дана, струва – прави,
но щата кметски  тъй окълца –
че всеки съкратен изхълца
от неприятна изненада.
Е, кой ли  съкратен не страда,
ако е бил на сладка  служба
за роднински връзки, дружба…?

А после се започна , брате –
сто доноси и компромати
изписаха се  срещу Дана.
За тази поголовна  чистка
нарекоха я  комунистка
и подла, мръсна реваншистка,
палач народен,  враг омразен,
и вирус  гнусен и заразен…

И властниците взеха мерки –
то бе ревизии, проверки,
допитвания и анкети …
Сто проверяващи  проклети
посрещна и изпрати Дана,
ала на поста   си остана.
Посрещаше ги без тревога
нашата кметица строга
и в тези тягостни моменти
тя с факти и със документи,
доказа, че е била права.
Че нужна е десница здрава
с корупцията да се справи,
да вкара в пътищата прави
шмекерите некадърни,
а на  хората добри да върне
надеждата  им , че и днес
могат да живеят с труд и чест!