На 2020-й ПершоТравень

Валентин Бугрим
Хай буде завше: Солідарність!
Безмежними – і Щастя, й Радість –
ці свята – сповнені Добра!
Немеркнуча – Велика Перемога!!
І ми усі – у сяйві РА!!!

Травень перший, травень другий,
біло й зелено навкр;уги ...
Знов прийшла знаменна дата –
це усіх трудящих Свято!

На майданах – нема акцій,
як раніше – демонстрацій?
Бо н а п а с т ь все зіпсувала:
щоб вона хутчіш пропала?

А були гулянки в моді –
варить кашу на природі.

Рік весняний день годує,
хоч людей він і «мордує»:
слід городи поорати,
щоб на них щось посаджати.
(Світлина оранки власної ділянки)
А яка Земля – врожайна?
Вона завжди життєдайна:
чорнозем наш український,
що спрадавна материнський –
ткни оглоблю – верба буде!
А які трудящі люди!
(Світлина чорнозему на городі)
[Землю хочуть продавати
еМеФеФу догоджати,
у селян її забрати,
як тоді їм виживати] …?

Всі картоплю вже саджають,
дітки також помагають,
і капусту, й буряки
та цибулю, і огірки.

Ще посіють щ о багато
у садку й побіля хати.

Та й дерева поливають,
бо дощу й досі нема,
щоб не сталось задарма?
Вони добре про це знають.

Вже гудуть ускрізь хрущі,
і прийшли аж два дощі...
Бо два дощики в «маю?»
й агрономи по “х...” !
А як буде іще мрячка –
то й начальство лиш до ”ср-чки!“...
(Так народ іздавен каже,
а він скаже, мов зав’яже!)
(Світлини хрущів, бджіл, джмелів)
Уже подарено тепло –
і все навколо розцвіло:
квітнуть яблуні та вишні,
абрикоси і черешні
в зав’язі коричнуваті –
ними будемо багаті!
(Світлини з власного саду)
В чавуні кипить вже каша –
ця травнева їда наша
(її варить гордість наша).
Поруч шашличок шкварчить,
комашня якась дзижчить...
Бджоли з кельї вилітають,
мед й пилок уже збирають.
Та і люди, мов ті бджілки, –
за лопати і за вилки,
і давай город копати:
все, що є, на нім саджати...

Сонце стало вже сідати,
(запах каші відчувати
і пари від шашликів...)
Та нема вже дураків.

Наготові – миски й ложки,
зачекайте, либонь, трошки.
Десь вишнівка забарилась,
ледве-ледве не розлилась.
Чарку хутко наливаймо,
до дна дружно випиваймо
і ВКРАЇНСЬКУ – ЗАСПІВАЙМО...!...
(Світлини)
Хай буде завжди ПершоТравень,
що відзначається віддавен!
Будьмо завжди – солідарні!
по-весняному – всі г а р н і!...
1 травня 2020 р. м.Київ