Приятелското рамо и овълчените

Алексей Романов 5
(Посвещавам това стихотворение
на моя далечен, но любим приятел (Ал. Романов 5)
от прекрасната, могъща и красива страна Русия,
която е препълнена с талантливи майстори на перото!
:) С обич: Литатру)
   
Автор – Величка Николова – Литатру1


Дъждовните завеси са тежко водно було,
а режещият вятър – ревнивият съпруг.
Те двамата съвместно са доста страшно дуо –
не спират да трополят, шумят един връз друг.

Пък аз вървя неспирно с едничката си мисъл:
- Къде ли да се скрия от буйния дует?
Надеждата запълни живота ми със смисъл:
- Приятел ще помогне. Дано не е зает!
Приятели си имам, но доста са далече –
в полубезлюдно село - в планинския масив.
Съдбата ме подтиква: - Сама борИ се вече.
Не страдай, не унивай, животът е красив.

Крилата ми младежки за полети потрепват,
а слънце златооко над мен блести, блести,
и музика от Моцарт нежно ми пошепва:
- Бори се, ако трябва – лети, лети, лети!
Приятелят щом дойде – по- мощно ще летите,
а болките ви святи – по- глухо ще кънтят.
Ще борите по- лесно престъпните злодеи
и овълчЕни хора, що грабят наший свят.



Перевод с бг на ру: Алексей Романов 5



От водяной завесы тяжко очень было,
ещё и ветер резкий - ревнивый, как супруг.
Дуэт их жуткий и довольно страшной силы,
они шумят и спорят, ускоряя стук.

Но я продолжу путь с единой верной мыслью:
- Где скрыться мне от буйных и жестоких рук?
Надежда наполняет жизнь здоровым смыслом:
Пусть в этом деле мне поможет верный друг!

Мои друзья со мной, пусть и живут далече -
в селе полу безлюдном - горный где массив.
Судьба твердит: - борись со злом, не будь беспечна.
И будет путь твой в жизни верен и красив.

Уж крылья юности мои в полёт раскрыты,
а солнце злато око надо мной блестит,
сам Моцарт нежно шепчет мне свои молитвы:
- Борись, так надо, счастье ждёт тебя - лети!

Твой друг придёт - ты с ним уже лететь готова,
твои святые будут очень крепко спать.
И легче будет вам в бою со злом суровым,
с волками злыднями, их надо побеждать.

2020