Давняя весна. Леся Украинка

Ольга Кайдалова
“Давня весна” Леся Українка

Була весна весела, щедра, мила,
Промінням грала, сипала квітки,
Вона летіла хутко, мов стокрила,
За нею вслід співучії пташки!

Все ожило, усе загомоніло -
Зелений шум, веселая луна!
Співало все, сміялось і бриніло,
А я лежала хвора й самотна.

Я думала: “Весна для всіх настала,
Дарунки всім несе вона, ясна,
Для мене тільки дару не придбала,
Мене забула радісна весна”.

Ни, не забула! У вікно до мене
Заглянули від яблуні гілки,
Замиготіло листячко зелене,
Посипались білесенькі квітки.

Прилинув вітер, і в тесній хатині
Він про весняну волю заспівав,
А з ним прилинули пісні пташині,
І любий гай свій відгук з ним прислав.

Моя душа ніколи не забуде
Того дарунку, що весна дала;
Весни такої не було й не буде,
Як та була, що за вікном цвіла.

1894 року
------------------------------
"Давняя весна" Леся Украинка

Была весна весёлой, щедрой, милой,
Лучом играла, сыпала цветы,
Она летела быстро, как стокрыла,
За ней летели птицы с высоты!

Всё ожило и всё загомонило -
Зелёный шум, весёлая луна!
Всё пело, и смеялось, и искрило,
А я болела, я была одна.

Я думала: “Весна для всех настала,
Подарки всем несёт теперь она,
Но дара для меня ей не достало,
Меня забыла светлая весна”.

Нет, не забыла! И в моём окошке
На ветках яблони увиделись цветки,
Листва зелёная встряхнулась осторожно,
Посыпались метелью лепестки.

И ветер прилетел, и в хате тесной
Про волю вешнюю он начал песню петь.
К нему взлетел и птичий звон чудесный,
И луг просил его к себе лететь.

Моя душа отныне не забудет
Того подарка, что весна дала;
И не было такой, да и не будет,
Как та весна, что за окном цвела. (Май 2020)