Вы счастливы, чистые звёзды... Леся Украинка

Ольга Кайдалова
Леся Українка
***
Ви щасливі, пречистії зорі.
ваші промені – ваша розмова;
якби я ваші промені мала,
я б ніколи не мовила слова.

Ви щасливі, високії зорі,
все на світі вам видко звисока;
якби я так високо стояла,
хай була б я весь вік одинока.

Ви щасливі, холоднії зорі,
ясні, тверді, неначе з кришталю;
якби я була зіркою в небі,
я б не знала ні туги, ні жалю.

18.07.1900
----------------------------------
Леся Украинка

***
Вы счастливы, чистые звёзды,
лучи – это ваш разговор;
когда б у меня они были,
не сказала б я слова с тех пор.

Вы счастливы, высокие звёзды,
всё на свете вам видно высоко;
когда б я так высоко стояла,
была бы весь век одинока.

Вы счастливы, холодные звёзды,
ясны и тверды, как хрустальные;
была бы я звёздочкой в небе,
никогда не была бы печальною.  (17.05.2020)