Ей. Христо Ботев

Ольга Кайдалова
Ней. Христо Ботев

Питаш ме, защо съм аз
дохождал нощя у вас,
как съм скочил през плета
и що щял съм да крада.
 
Кат мъжът ти не съм стар
да не видя в темна нощ:
аз си имам за другар
на поясът остър нож.
 
Нощ бе темна като рог,
примъкнах се като смок:
слушам, гледам - сички спят,
спеше си и ти с мъжът.

Там в градина аз седнах,
в ръка силна нож стиснах:
ще излезе, рекох той,
ще изпита гневът мой.
 
Гледам вкъщи свещ гори,
вие спите - мен в гърди
силен пламък, яд гори
и гняв ще ме умори.
 
Впил съм очи във свещта,
а не виждам, че нощта
превали се и мина
и зора се веч сипна.
 
Славей песен си запя:
с радост среща той зора:
през прозорецът глава
се показа и засмя.
 
Тебе тутакси познах
и тогаз се чак стреснах:
"Друг път", славею казах
и през плетът пак скокнах.
 
Ето защо идвах аз
в темна нощ и грозен час:
ще умре един от нас -
ил мъжът ти, или аз!
----------------------------------------
“Ей” Христо Ботев

Спрашиваешь, почему
Приходил я через тьму,
И плетень перескочил,
И к окошку подходил.

Я – не муж твой, я не стар,
Через тьму не вижу, всё ж,
Но рука моя проста
И сжимает острый нож.

Ночь была темна, как рог,
Я пробрался, словно уж,
Слышать и увидеть смог:
Спите оба: ты и муж.

В огороде я сидел,
В кулаке сжимая нож,
И во все глаза глядел,
Вдруг ты выглянешь, придёшь?

Вижу, что горит свеча,
Спите вы – в груди моей
Тлеет искра, горяча,
Гнев ломает всё сильней.

Впился взором я в свечу,
И не вижу: ночь прошла.
Я и спрятаться хочу,
Но уже светлеет мгла.

Песню соловей запел,
Он приветствовал зарю.
Я в окне тебя узрел -
Ничего не говорю.

Сразу я твой смех узнал,
Сразу вздрогнул и сказал
Соловью я: “Не сейчас”,
И умчался в этот раз.

Вот зачем я в тёмный час
Подобрался, словно уж:
Пусть умрёт один из нас -
Или я, иль старый муж! (25.05.2020)