Семь струн. Соль. Леся Украинка

Ольга Кайдалова
“SOL” (rondeau) Леся Українка

Соловейковий спiв навеснi
Ллється в гаю, в зеленiм розмаю,
Та пiсень тих я чуть не здолаю,
I веснянi квiтки запашнi
Не для мене розвiтли у гаю, -
Я не бачу весняного раю;
Тiї спiви та квiти яснi,
Наче казку дивну, пригадаю -
У сни!..
Вiльнi спiви, гучнi, голоснi
В рiднiм краю я чути бажаю, -
Чую скрiзь голосiння сумнi!
Ох, невже в тобi, рiдний мiй краю,
Тiльки й чуються вiльнi пiснi -
У снi?
----------------------------
“СОЛЬ” (рондо) Леся Украинка

Соловьиная трель по весне
Льётся в поле средь пышного мая,
Но я песням так трудно внимаю,
И цветы расцветают не мне,
На лугу ароматно сверкая, -
Я не вижу весеннего рая;
Эту трель и барвиночки с ней
Будто сказку, теперь вспоминаю -
Во сне!..
Песни вольные громче, звучней
Я на Родине слышать желаю, -
Слышу их через стоны людей!
Неужель из родимого края
Льётся вольная песня вполне -
Во сне?

(26.05.2020)