Кююк-кабай - Венерин башмачок

Василий Бэлэк
К;;к-кабай

Азый-азый азый чакта, эрте-эрте эрте чакта Ак-Тайганы; колтыгында, Ак-Талайды; јаказында к;;к, ;ск; д; куштардый, уйа тарттып, балдарын бойы чыдадып туратан ;й болгон.
Бир к;н кенейте та кайда; да салкын келип, сакыбаган јанына; јоткондогон ло к;к;рттеген. К;;к уйазын бар чыдалы јеткенче коруулап турала, аарып-чылайла ычкынып ийген. Уйазына; балдары т;г;лип, ј;з;н чечект; јала;га келип т;шлеген.
Т;бекке т;шкендерди эки јанында кушкаштар килегилеп, болушкылап ла чыкту јерде; к;д;ргилеп, бойлорыны; уйаларына апарлаган… Кё;к;гештерди; уйазын Чийне, к;н-каајы ла к;н-чечек ле ;ск;л;ри де чебер бектелеп салгандар.
Ол ло бойынча, ты; јоткон-к;к;ртти; кийнинде, к;;к балдарын канча кире ачу эдип, кычырып ла бедиреп таппаган.
Оны; ла кийнинде, ачу-коронго алдырткан к;;к јай ла келзе, та ачу ба та куныкчылду ба, эмезе балдарын таап алатан ижемјиге б;д;п ле с;;нип эдет ошкош. Ол јылды; ла, ја;жыга берген эпле, јымырткаларын ;ск; кушкаштарды; уйазында салып, бастырттып ла чыдадып алат.
К;;кти; балдарыны; кабай болгон уйазы эмди ј;з;н чечектерди; э; јаржыны; бир;зи болып кубулып, к;;к-кабай деп адалат.
Илбизенделип кееленген К;;к-кабайды бис те баайлап, чеберлеп ле кичеектер!
К;;к-кабай
Јалкын-јаалыр унчугып,
Јай айланат Алтайга;
К;;к ;нине сееригип,
К;ст;р с;;нлейт јарашка.
Јайды; из; айында
К;;к-кабайлар јайыллайт,
Јылу ја;мыр алдында
К;ксим кее;ип кожо;дойт.
К;;к-кабайлар јаражын
Чийнэ чечек ајаарбайт,
Каамык чечек артыгын
Ч;мееркеште о;добойт.
К;н-каајылар к;й;нип,
Кунукчылда тургулайт;
К;н-чечектер алаатып,
К;л;мјилер сыйлалайт.
К;;к ;нине с;;нгилеп,
К;;к-кабайлар јайканлайт.
Кай-;лгерим ја;арлап,
Кару јайды к;;к;дет.