Man en verloren geweten Стих на нидерландском

Ольга Квасова 1
In Friesland... , u moet dat wel weten,
Verdween (bij een kennis) "het geweten".

"Het geweten" lag bij hem in de portemonnee.
De handtas  was verloren, dacht ik, in prive.

"Het geweten" is geen geld en geen collier.
Die kan je ook niet toevoegen aan je  CV.

Daarmee verdien je geen pension, respect.
Met rijk daarmee worden is een zwaar project.

"Het geweten" is niet nodig bij het werk.
En zielloos voelen velen zich sluw en sterk.

De politie vond snel het verlorene : geld.
"Het geweten" werd vergeten: niet vermeld.

De man kreeg de portemonnee terug in zijn bezit,
"Het geweten" kost geen cent, is alleen een begrip.

Het, weet ik, zocht zelf zijn ex-eigenaar.
Daarmee is "het geweten" nog niet klaar.

"Het geweten" klopte bij de man aan. Op zijn beurt,
Meneer heeft snel  het verloren geweten afgekeurd.

Hij doet nu gek: voedt zijn passies en drinkt wijn.
"Het geweten", denkt hij, brengt alleen maar pijn...

De man vindt "het verlies van het geweten" zelfs een leuke pre- !
Toch lijkt zijn ziel nu op "Het portret van Dorian Gray"***.




*** "Het portret van Dorian Gray"-  roman van Oscar Wilde