Талого снега... Леся Украинка

Ольга Кайдалова
Леся Українка

Талого снігу платочки сивенькії,
дощик дрібненький, холодний вітрець,
проліски в рідкій травиці тоненькії,
се була провесна, щастя вінець?

Небо глибокеє, сонце ласкавеє,
пурпур і злото на листі в гаю,
пізніх троянд процвітання яскравеє
осінь віщує – чи то ж і мою?

Що ж, хай находить! мене навіть радує
душного літа завчасний кінець;
провесни тільки нехай не нагадує
дощик дрібненький, холодний вітрець!

11.08.1900
---------------------------------
Леся Украинка

Талого снега пятнышки серенькие,
Меленький дождик, холодный ветрец,
Пролески в реденькой травушке тоненькие,
Это весна была, счастья венец?

Небо глубокое, солнышко ясное,
Пурпур и злато в древесном краю,
Роз запоздалых цветенье прекрасное
Осень вещает – ужель и мою?

Что ж, пусть приходит! Меня даже радует
Заблаговременный лета конец;
Только весну мне напомнить не надо бы,
Меленький дождик, холодный ветрец! (11.07.2020)