Цитадель

Олександр Мачула
Переді мною свіжа акварель,
де води древніх Бугу й Борисфену
намили в гирлі історичну сцену
під рукотворне диво – цитадель!

Лиман вона тримала на замку.
Очаківська в її основі банка
та Ольвії мілетської останки
в Ачі-Кале і Кінбурна вінку.

Чого і не було за довгий час
у краї цім південнім, чорноморськім…
Ватаги тут гуляли запорозькі  –
турчина воювали і не раз!

Між Кінбурном і Дашевом колись
у чайці ген, на самому обніжку,
отаман спочивав, Самійло Кішка,
і з мілини удалечінь дививсь.    

А згодом палі вбили в три ряди,
по сотні, за наказом Катерини,
насипали піску, каміння, глини
і острів Батарейний встав з води.

І став блок-форт гарматам укриттям
з десятками масивних казематів,
запасами припасів і снарядів
на захисті цивільного життя.

У всі часи твердиня – ласий шмат
була і є, і буде для загалу…
Тож котики морські облюбували
ту цитадель, а їм і біс не брат!

12.07.2020