Ритмы-2. Леся Украинка

Ольга Кайдалова
«Ритми-2» Леся Українка

Чи тільки ж блискавицями літати
Словам отим, що с туги народились?
Чому ж би їм не злинути угору,
Мов жайворонка спів, дзвіночком срібним?
Чом не розсипатись над чорною ріллею,
Мов дзвінкий дощ, просвічений промінням?
Чом не заграти колом танцюристим,
Мов ті листочки, що зриває буря,
Мов діамантові сніжинки в хуртовину?
Чи тільки зірка тим ясніше сяє,
Чим темрява чорніша вколо неї?
Чи тільки в казці вироста калина
З убитої людини і чарує
Усіх людей сопілкою дивною?
Чи тільки в казці лебідь умирає
Не з криком навісним, а з любим співом?..

26.08.1900
«Ритмы-2» Леся Украинка

Неужто только молнией летать им,
Словам вот этим, порождённым болью?
Но отчего бы вверх им не подняться,
Как жаворонка песня, серебриться?
Что не рассыпаться бы им над чёрной пашней,
Как звонкий дождь, просвеченный лучами?
Что им не закружиться хороводом,
Как те листочки, что срывает буря,
Словно алмазные снежинки при метели?
Иль только звёзды тем сияют ярче,
Чем темнота вокруг черней сгустится?
Иль только в сказке вырастет калина
Из трупа и людей всех очарует
Своей сладкоголосой дивной дудкой?
Иль только в сказке лебедь умирает
С прекрасной песней, не с безумным криком?... (14.07.2020)