Ой, сдаётся, не грущу я... Леся Украинка

Ольга Кайдалова
Леся Українка

Ой, здається – не журюся, таки ж я не рада,
Чогось мені тяжко-важко, на серці досада.

Ой кину я ту досаду геть на бездоріжжя,
Зійшла моя досадонька, як мак серед збіжжя;

А я той цвіт позриваю та сплету віночка,
Кину його, червоного, в воду до поточка:

Пливи, пливи, мій віночку, до самого моря,
Може, буря тебе втопить, чи не збудусь горя.

Ой розбила вінка буря, таки ж не втопила,
А від нього синя хвиля геть почервоніла.

Гірка вода в синім морі, гірко її пити;
Чом я свою досадоньку не можу втопити?

Буркут, 20.08.1901
---------------------------------------------------------
Леся Украинка

Ой, сдаётся, не грущу я, только и не рада.
Что-то очень тяжело мне, на сердце досада.

Ой, я брошу ту досаду да на бездорожье,
Ой, досадонька взошла маками над рожью.

Те цветы я посрываю и сплету веночек,
Брошу, маленький, его  да в речной поточек:

Ты плыви, веночек мой, до самого моря,
Может, ты утонешь в бурю,  и я сбуду горе.

Ой, венок разбила буря, но не утопила,
А волна синела раньше – красным запестрила.

В синем море воды горьки, пить бы горько было;
Что ж досадоньку свою я всё ж не утопила? (17.07.2020)