Tестамент

Алекс Ахматов
Божиею поспе;шествующею милостию, Мы, Романов Александр IV. ;;
Kiedy my;lisz, ;e wszystko jest kompletne,
Sta;o si; co; nieoczekiwanego.
Mam na wyspie ma;y letni
Domek.
M;j ojciec wola;by,
;ebym by; bardziej, dynamiczny.
Powinienem tam wr;ci;
I pourywa; im ;by.
Zamieni;bym ca;y ten spadek
Na dobry top;r.
Powiedzia; pan,
;e ;ycie postanawia skopa; ci, za dek?
Mia;a by; wy;;cznie w g;owie Psa Prerii.
Patrzcie, kogo przywia;o ze starej prerii?
Moi wrogowie b;d; bezsilni
Wobec takiej wizji.
Chcia;em zobaczy; czy nadal jeste;cie
Silni i odwa;ni.
By;a pewnie ;ledzona
Przez ludzi zdeterminowanych...
Latanie jest trudne jak moja zona.
To... ballada z ko;ca 2219-nych.
Staruszka powiedzia;a mi,
;e to przynosi szcz;;cie.
Ale zauwa;y;em te;,
;e nie m;wi si; "ja", tylko "ti"...