Еврейские мелодии. Леся Украинка

Ольга Кайдалова
«Єврейські мелодії» Леся Українка

2

Єреміє, зловісний пророче в залізнім ярмі!
Певне, серце господь тобі дав із твердого кришталю:
Ти провидів, що люд буде гнить у ворожій тюрмі, -
Як же серце твоє не розбилось від лютого жалю?

Як ти міг дочекатись, чи справдиться слово твоє?
Роєм стріли ворожі на божеє місто летіли, -
Певне, чарами ти гартував тоді серце своє,
Що на ньому ламалися навіть ворожії стіли!

По війні ти на звалищах міста лишався один,
І палкі твої сльози точили холодне каміння,
І луна розлягалась така серед смутних руїн,
Аж найдальші нащадки почули твоє голосіння.

Єреміє! Ти, вічная туго, тебе не збагну:
Як же серце твоє не розбилось від лютого жалю?
Бо джерело гаряче і скелю зрива кам’яну.
Так, було твоє серце з твердого, міцного кришталю!
--------------------------------------
«Еврейские мелодии» Леся Украинка

2

Йеремия, зловещий пророк, да в железном ярме!
Видно, сердце Господь тебе дал твёрже всяких кристаллов:
Ты предвидел, что будет народ гнить во вражьей тюрьме, -
Как же сердце твоё не разбилось, стучать не устало?

Как же мог ты дождаться, исполнится ль слово твоё?
Роем стрелы врагом на священное место летели, -
Закалил ты, наверное, чарами сердце своё,
Потому что его даже стрелы пробить не сумели.

На развалинах города ты оставался один,
Твои жаркие слёзы холодные камни точили,
И всходила луна меж неясных и тёмных руин,
И потомки далёкие плач твой в сердцах сохранили.

Йеремия! Ты – вечное горе, тебя не пойму:
Как же сердце твоё не разбилось, стучать не устало?
Ведь горячий ручей разбивает любую тюрьму.
Да, ты сердце имел из крепчайшего в мире кристалла! (23.07.2020)