Dzis

Алла Польская
DZIS
 

Mewy, jak koguty budza ludzi z rana,
Slonce do bialosci jakby stal rozgrzane.               
Dzis blekitne niebo, ani jednej chmurki,
A na sciezkach lesnych spaceruja kurki.

Pachnie pole trawa, wszedzie rosna maki,
Trzepocza motyle, kraza drobne ptaki.
Fale morskie szepcza boskim glosem chyba,   
Krajobraz gorzysty czerpie madrosc z nieba.

Zlote plaze mamia, komfortowe loza
Wypoczac cudownie u samego morza.
Stworca wynagrodzil czlowieka darami,
Aby o przyrode zawsze dbac wiekami.

01-08-2020
                ***
AP (wersja oryginalna)