Cma

Ян Сталоны-Добжаньски
CMA

Kiedy trzeci kur
zapieje
kiedy dnieje
sloncem sieje
gdy cykady nie chca grac
wtedy Ja – Cma
frune spac.

Skrzydel srebrnych skladam gladz
i tam
w glebi rodze sny…

Tluste chodza
glod w nich drzy
li;ci
li;ci
li;ci krzyk!
Blogo mi.

Rdzawe lasy we mnie drzemia
w brzuchu plomien
ogien ;ciela
paki miela
kwiaty miela
wiosny zdmuchna
i spopiela
do jesieni nie dobiegna.

Lkaja knieje
gubia cienie
krew zielona
puszcza
leje
piwo gaszczu
trzewia grzeje.

Jestem Cma
mala Cma
srebrny borow drwal

i lza.


***
J. S.-D.