Мавпа та лев

Анатолий Потиенко
         (байка)
Взяв Лев секретарем до себе Мавпу –
Ведмідь хвалив її, казав, що спритна:
Раз плюнуть їй заскочити на шафу,
А двічі – то проскочить через сито.

Все Мавпа в канцелярії встигала:
Заяви, звіти, скарги розібрати…
Але про себе, подумки, вважала:
«Я здатна теж, як шеф мій, керувати.

Усіх я звірів у державі знаю,
І всі проблеми їх мені відомі.
І, дивлячись за Левом, досвід маю…
Я б гарно керувала і невтомно».

Втомився якось Лев, ліг відпочити
І вмить заснув – бо сили геть всі щезли…
А телефони не змовкають… Що робити?!
І Мавпа стала викладати тези:

– Примусіть Півнів, щоб носили яйця!
Хай Кури на пекарні тісто місять!
І ледарів Свиней привчіть до праці!
Відправте з ними в поле всіх міністрів!

Проснувся Лев – очам своїм не вірить:
Співав Осел, а Слон цілує Цапа…
Невже в країні подуріли звірі? –
Бува й таке, коли керує Мавпа…

Мораль скажу, якщо читач не проти:
Не дозволяйте мавпам працювати –
Не здатні до роботи ці істоти,
Чи можуть – що ще гірше – людьми стати!
                10.08.2020 р.