H. P. Lovecraft. On Reading Lord s Book

Сергей Несин
1920

The hours of night unheeded fly,
And in the grate the embers fade;
Vast shadows one by one pass by
In silent daemon cavalcade.
But still the magic volume holds
The raptur'd eye in realms apart,
And fulgent sorcery enfolds
The willing mind and eager heart.
The lonely room no more is there
For to the sight in pomp appear
Temples and cities pois'd in air
And blazing glories - sphere on sphere.
*

ЧТЕНИЕ КНИГ ЛОРДА ДАНСЕНИ

Ночь, словно чёрная, странная птица,
Старый камин задымился сильней,
Призракам время пришло веселиться -
Демоны гонят своих лошадей.

Томик от Лорда пугает обманом,
Видят глаза замки злых королей.
Блеск  волшебства, опьяняя дурманом,
Просится в сердце пустить поскорей.

В комнату рвутся  моря-океаны,
Страхи пещер и молитвы Звезде.
Меч Веллерана и боги Пеганы,
Славу добудут всегда и везде!

*