Zachwycilo mnie

Халина Подгорска-Дутка
ZACHWYCILO MNIE
Zachwycilo mnie  dzisiaj
zwykle pekate jablko
z sadu w Mogilanach
Mocno nakrapiane zielonkawe
rozpieralo sie na stole
wabiac gornym rumiencem
hojnym pocalunkiem karminu
Przejmujacym kontrastem koloru
budzilo emocje nie do odkrycia
Przerazliwie prawdziwe jablko
za ktorym chcialo sie uwaga podazac
pulsowalo jednak swa linia lagodnie
przemawiajac historia odcisniec
ktore dodawaly mu patyny cennosci
I gdy sie mu dobrze przypatrzec
szczegolnie skupialo w sobie moc
nie tylko zycia ale i mentalnego zewu
tajemnicy wspoltowarzyszenia sily
mojej czy tez innych nieznanych zrodel
a moze jeszcze i do tego jego wlasnej
ktora zdolna jest zawladnac wyobraznia
i wola spotegowanego widzenia malarza
14.09.2020
***
HPD