Любов - Любовь

Мария Шандуркова
ЛЮБОВ

Не мога да измия
образа ти от очите си -
водата няма тази сила...
Каквото да докосна,
от пръстите ми
твоят дух изтича...
Предметите омекнаха
от добрината ти
и с аромати въздухът
в душата ми навлиза.
А нощите са светли
и тишината
прозвънва в мен
със твоя глас.

20.10.2020 г., 9 часа, Димитровград
Мария Шандуркова

На снимката: Любовната чешма в град Трявна
Любовната чешма в Трявна
Легендата за красивата чешма в Трявна разказва за тайната любов между млад резбар и най-красивата тревненска девойка. Младият резбар не бил признат за майстор от местния еснаф и нямал смелостта да поиска ръката й. Тогава решил да се покаже пред Бога и да вае мрамор, най-трудният материал. Сътворил чешма, като изваял образа на любимата, а водата била символ на вечно слетите им души. Сега вече можел да поиска Божията благословия и ръката на девойката. И до днес водата от тази чешма тече с еднаква сила през цялата година и никога досега не е пресъхвала. Легендата разказва, че който отпие глътка от тази вода, той отпива частица от тази любов, която остава завинаги в него.
(От Опознай.bg)

Фонтан любви в городе Трявна
Легенда о прекрасном фонтане в Трявне рассказывает о тайной любви молодого резчика и самой красивой девушки из Трявны. Молодой резчик не был признан мастером местной гильдии и не решился попросить ее руки, а затем решил предстать перед Богом и вырезать мрамор - самый сложный материал. Он создал фонтан, вылепив образ своей возлюбленной, а вода была символом их вечно слившихся душ. Теперь он мог просить Божьего благословения и руки девушки. По сей день вода из этого фонтана течет с одинаковой силой круглый год и никогда не пересыхает. Легенда гласит, что кто бы ни сделал глоток этой воды, он выпьет частицу этой любви, которая остается в нем навсегда.
(С сайта Opoznay.bg)