Виктор Плар. Эпитафия игравшей на кифаре

Евгений Александрович Матвеев
Хватит тостов благонравных
  И пустого славословья,
Лучше вспомним, как недавно
  В ней пылал огонь любовный.

Не нашёптывай с укором,
  Что цветов не принесли ей,
Ныне снег её укроет,
  Как букет прекрасный лилий.

Да, она была свободной
  И весёлой – по заслугам
Воздадим мы ей сегодня –
  Наших слов не тронет скука.


Оригинал:
VICTOR PLARR
EPITAPHIUM CITHARISTRIAE
Stand not uttering sedately
  Trite oblivious praise above her!
Rather say you saw her lately
  Lightly kissing her last lover.

Whisper not, "There is a reason
  Why we bring her no white blossom."
Since the snowy bloom's in season,
  Strow it on her sleeping bosom!

Oh, for it would be a pity
  To o'erpraise her or to flout her.
She was wild, and sweet, and witty –
  Let's not say dull things about her.