Zly sen

Халина Подгорска-Дутка
ZLY SEN
Snilo mi sie niedawno
ze przemawiam do duszy
ktorej nie zadowala juz
sama rozmowa wnetrza
i ja chcac cos uswiadomic
tak z przejeciem jej mowie:
Nie tesknij duszo moja
do swiatla szczerosci
bo nie ma teraz prawd
ktorym by sie przydac moglo
a gdy chcesz proby wymiany slow
wysun sie odwaznie do przodu
zaraz ktos sie na tobie wesprze
ale przy tym rzecz konfabulujac
projektujac siebie i ciebie teraz
jako kogos z gruntu calkiem innego
Wiec to co sie w wymianie przydarzy
nie umocni zwyklego wiesci duktu
odrealnione przesunieciem z umowy
moca bledu wynikowe i zdradzieckie
zaswieci oczom calkiem inna sprawa
i mozesz nawet siebie nie rozpoznac
zmieniona i naznaczona czyims pietnem
Nie tesknij duszo,nie tesknij!
Pozostan zywa i bywaj u siebie!
3.12.2020
***
HPD