Сич i лебедi

Анатолий Потиенко
(байка)
Хтось розбудив Сича ще до півнОчі –
Якби знав хто, то з тЕльбухами б зжер!..
Продер той Сич спросоння свої очі,
Поблимав і на озеро їх впер.

Там плавали Лебідонька і Лебідь,
А з ними Лебедята – як кортеж.
Від захвату завмерли хмари в небі,
І сонце, що сідало, мліло теж.

Сич вперше бачив Лебедів, до речі,
Та у красі він мислив іншу суть.
Надувся Сич, втягнувши шию в плечі:
– Що за потвори озером пливуть?!

Такої птиці я не бачив звіку –
Метр шиї і маленька голова…
На мене подивіться ви, каліки:
Взірець краси – це я або Сова.

Ховайтеся, страхіття, в очереті,
Щоб не ганьбить наш рід, не сіять жах!..
Не відав Сич, що на усій планеті –
Зразок краси і вірності цей птах…

Хто в темряві життя все проживає,
І хто пітьмою зір свій загасив, – 
Той про красу свою уяву має,
Бо він не бачив справжньої краси.
                05.12.2020 р.