Для чого трояндi колючки?

Анатолий Потиенко
(байка)
Вважають царівною квітів
Троянду вже тисячі літ.
У греків вона й Афродіта
Із піни з’явились на світ.

А зараз ця квітка Богині
Вже всім прикрашає життя,
Бо люблять красу навіть Свині –
І в них є краси відчуття.

Зростає Троянда під небом –
Як щастя земного маяк.
Нарцис, що закоханий в себе,
Їй мовив: «Ти тільки моя!»

–Росту я для всіх, для натхнення, –
Сказала Троянда в одвіт. –
Будь ласка, милуйтеся з мене,
Але не зрізайте, не рвіть…

Краса тоді мертвою стане,
Стебло не оживить вже сік.
А потім пелЮстки зів’януть…
Куди їх такі? – На смітник…

КолЮчки у квітки – це вада?
Чи захист то Бог прикріпив?
І чим красивіша Троянда,
Тим довші у неї шипи.

Навіщо колЮчки Троянді? –
Бо треба красу зберегти.
Потрібно й красуням це знати,
Щоби по руках не піти.
                14.12.2020р.