Вдова - вольн. пер. с болгарского

Ольга Погорелова
В глазах такая мука! – глубже нет.
У этой муки безнадёжный свет –
Одна... одна! – хоть упади звездою,
Хоть светлячком угасни под ногою.

В её пустыне сад не зацветёт –
Напрасно дождь без остановки льёт.
С утратой мужа, словно  привидение,
Она проходит, не отбросив тени...



Красимир Георгиев
ЖЕНА БЕЗ СЯНКА
http://stihi.ru/2011/06/09/3451

Дълбока мъка е в очите ти стаена,
дълбока мъка с цвят на самота.
Сама планета сред сама вселена,
сама светулка сред сама земя.

И пясъчни часовници отново,
отново този дълъг-дълъг дъжд...
Съдбата на едно ребро Христово –
жена без сянката на мъж.