Rizdvo 2020

Ян Ждан
Осля везло вагітну жінку,
Їй чоловік шукав спочинку,
Батьки Царя мабуть не знали,
Їх не чекали царські зали...

А Вифлеєм тонув у метушні,
На диво не чекав усі ці дні,
На жаль не жив із серцем в унісон,
Його зморив, прибив суєтний сон...

Дрімали в полі вже отари,
Ховались зірочки за хмари,
Овечки навіть не гадали,
Їм теж співатимуть хорали..!

А пастухи пильнують цілу ніч,
Вдивляються їх очі навсібіч,
Почув простолюдин небесний хор,
І в серце влився вічності мажор..!

"Не бійсь людино!" - ангел мовив,
"Зустріти Бога будь готовий!"
З'явилось тут небесне військо,
Спустилось небо низько-низько..!

Небесний заклик пастухів привів,
В незвичне місце  -  у звичайний хлів,
Сюди заходять люди в простоті,
Багаті, бідні, мудрі і святі..!

В хліві як трон -  стояли ясла,
Не передасть картина маслом,
І не збагне це людський розум,
Як Бог писав небесну прозу!

Не спить в хліві уся худоба,
Пригода ця їм до вподоби,
Сюжет бо бачать наймиліший,
І чемно зберігають тишу...

У яслах миле Немовля лежить,
Здається Всесвіт зупинивсь на мить,
В тендітність зодягнувся Цар Царів,
Всесильний Бог, у пелюшках тремтів...

І мама поруч  з Ним - Марія,
Про долю сина ніжно мріє,
Лежить на сіні - просто жінка,
В її руках - епох сторінка...

На варті Йосип - вірний чоловік,
До розпачу і нарікань не звик,
Любив свій царський рід і шанував,
І все що сталось з вірою прийняв!

І небо народило Зірку,
А звістка полетіла стрімко,
Царі й не мріяли такого,
А це Дитя - приємне Богу!

Небесний знак пізнали мудреці,
Це Той хто Всесвіт держить у руці, 
Спішать вклонитися й несуть дари,
Крізь холод ночі і капкан жари!

Підносять золото в дарунок, 
Коштовність вищого ґатунку,
Такий підхід Цареві личить,
Що не зважає на обличчя!

А ладан в дар ,пахучий фіміам,
Приймає Той, що створить в серці храм,
Священик Він і істинний  Пророк,
Його престол стоїть серед зірок..!

Як Чоловік - прийняв і смирну,
І хоч у тілі - буде  вірний,
Зазнає Він з Отцем розлуки,
Та людство цим спасе від муки..!

Дитятко це - Предвічне Чудо,
Цього людина не забуде,
Бо радість дивна серце гріє,
Син Людський Він і Цар-Месія..!


©  ;  Ян Ждан  01.12.2019