Нима искам толкова много?

Емил Миланов
Нима искам толкова много? -
слънце, хляб и сол.
И ако може, без маска
да рея поглед
на двора
в небесния простор.
   
Нима искам толкова много? -
любов и деца.
И ако може,
да не ни правят
на маймуни
някои господа.
   
Нима искам толкова много? -
свобода и достоен живот.
Но май наистина
стана много.
Не стават без пушка
тези неща.