Вода з криницi

Николай Жук
До криниці під вербою не ходи,
Не нап‘єшся з неї чистої води,
Бо ходив до неї дуже злий чужак,
Упустив у ту криницю свій ковпак*.

Як умиєшся з криниці ти водою,
То на все життя ти станеш сиротою,
А як виловиш ковпак ти із води,
То спасеш Слов‘янський Рід ти від біди.

Ти подумай, як ковпак з води дістати
Та водою окропити наші хати.
Може, слово замінити нам штиком,
Щоб Слов‘яни не жили під ковпаком?

Віршик цей не раз ти другу прочитай
Та частіше сенс метафор підмічай:
Бо вода в криниці — предків то знання,
А ковпак чужинця — то його брехня.

23.03.2020

*) Ярмулка або кіпа.