Рiка та струмок

Анатолий Потиенко
(байка для дітей і не тільки...)

Струмочок народило Джерело…
Полився обережно той спочатку,
Бо сили у Струмка ще не було,
Бо був він, як малесеньке дитятко.

Полями плив Струмок, серед гаїв,
І від дороги довгої втомився,
А потім іншого Струмка зустрів –
Той та;кож ледве-ледве лився.

І радості Струмочок не таїв –
Ще, мАбуть, не кінець його мандрівці:
– Давай з’єднаєм води ми свої,
До моря не добратись поодинці.

В один потік злилися два Струмки,   
Їх води Річкою малою стали.
Та згодом доросла і до Ріки,
Бо багатьох Струмочків приєднала.

Тече Ріка без бОязних думок,
Бо вже вона широка та глибока.
Зустрівся по дорозі їй Струмок,
Який до моря лився одиноко:

– І ми до моря течемо якраз.
Приєднуйся, бо сила в товаристві.
– Я доберусь до моря і без вас, – 
Відмовився Струмочок гонористо.

Коротким був того спесивця плин…
І люди теж повинні розуміти:
Струмок не довго проживе один,
А ось Дніпро тече тисячоліття.
                29.01.2021 р.