Рака Дубiна

Мария Мучинская
Я бегала дзяўчынкай басаногай,
Каб зачарпнуць далонямi ў крынiцы,
Ды кружачы ў гармонii з прыродай,
Вадзiцы чыстай з прыгаршчы напiцца…

Зямелька даравала нам нашчадка
У даўнi час, не захавала памяць,
Раку, каб край вадзiцай прычашчала,
Застаўся яр, ён прыгажосцю вабiць…

Яна пятляла ў берагах духмяных
Памiж лугоў, балотаў, праз каменнi.
Як дзiцянятка, слёзы паслухмяна
Матулi несла, у агмень сямейны…

З Беразiной Заходняю  супольна               
Дурачылася  грабянькамi пены,
Разносiла рабiзну, бы свавольнiк,
Спявалi берагi ёй гiмн хвалебны.

Стаю сягоння на вярху адхона,
Крыху смуткую i зайздрошчу продкам.
Мне сэрца цвялiць успамiн, вядома,
Сляза шчаку казыча ненарокам.

Лунае на адхонах водар церпкi,
Вiтае у край наш дзень многагалосы,
Ручай схавалi берагi, бы вейкi,
Пакiнула рака яго, як слёзы.

Жыццё квiтнее ды, як снег вясеннi,
Адходзiць у нябыт, нiшто не вечна.
Вось так i нас заўжды, без тлумачэння,
Вяртае на аблокi  шлях наш Млечны…