Тiнь i Cонце

Анатолий Потиенко
(байка)

Хвалилась Тінь:
                – Я на землі – найбільша,
Коли заходить сонце та встає!
Поетів надихаю я на вірші –
Пегас крилатий, мабуть, братом є.

МузИки теж шанують до нестями,
Пісні складають всі, кому не лінь…
Як хтось не вірить, хай спитає Ламу* –
Співає часто та про Світло й Тінь.

Я майже всюди, скрізь, на кожнім кроці,
Супутник кожного в його житті.
А в спеку я рятую всіх від Сонця –
Від нього всі ховаються у Тінь…

Почуло Сонце вихваляння Тіні
І мовило:
                – Ось жертва сліпоти…
Живеш ти, Тінь, лиш завдяки промінню:
Не буде світла – зникнеш зразу й ти.

Тож слухай  і візьми собі до тями:
Ніхто не сприйме тебе, Тінь, всерйоз,
Бо тінь – ніщо, всього лиш темна пляма,
Спотворене відтворення когось.
                16.02.2021 р.
*Лама (Lama) – псевдонім української співачки Наталі Дзеньків, в репертуарі якої є пісня «Світло і тінь»