Ведмежа лапа

Анатолий Потиенко
(байка)

Мер Бегемот зібрав якОсь нараду,
Прийшли чиновники, і мер встає:
–Звільнилась вчора в мерії посада
Заввідділом, що дозволи дає.

Для міста відділ надто вже важливий,
Бо працю він проводить надважку:
Без дозволу тваринам неможливо
Проводити діяльність хоч яку.

Щоб нам проблем у справі цій не мати,
Наказ мій – терміново це зробіть:
Найдіть на цю посаду кандидата
Й на бесіду до мене приведіть!..

Дали об’яву у «Звірячій правді»,
І Бегемот той конкурс розпочав.
Себе пропонували на посаду
Індик, Фазан, прийшло чомусь й Курча…

–Робота ця для птиці не годиться! –
Відрізав мер. – Робота ця – не шовк!
Сказав він «Ні!» улесливій Лисиці,
Несолоно сьорбАвши Вовк пішов.

Ведмідь до Бегемота теж потрапив,
Теж по рекламі в мерію прибув.
–А покажи, яка у тебе лапа! –
Від Бегемота кандидат почув.

Зрадів мер дуже, тільки лапу вгледів –
Кінець, нарешті, конкурсу настав:
Була найбільша лапа у Ведмедя,
Тому й заввідділом Ведмідь той став!

Той, хто на лапу не уміє брати,
У мерії не буде працювати…
                05.03.2021 р.