Отважная песня

Ана Величкова
                Болгарский
                Родина


                Ю Н А Ш К А  П Е С Е Н

                Бе всичко прах и пепел. А пръстта,
                погълнала последната надежда,
                не ще познае вече радостта -
                на новото зачатие копнежа...

                Но утрото настъпва. Химн звъни -
                балканските усои заехтяват
                и носи се на песенни вълни
                нашир и длъж пак българската слава:

                "От първи зрак върви войската лична -
                до коня - кон, юнака до юнак.
                В закана бляскат мечове чилични,
                ветрее се раздипленият стяг.
                Препуска Царят млад и пременен,
                а сабята му като слънце грее..."
               
                Не е такъв народ докрай сломен,
                щом пред смъртта юнашка песен пее.

                Ана  Величкова