Песня

Ана Величкова
                Болгарский
                Родина


                П Е С Е Н

                Руйни поляни, извор хайдушки,
                глухи пътеки усойни...
                Някой ще иска ли днес да послуша
                храбрата песен бунтовна?

                Хей, засвири на кавала юначно,
                дядо ле, вехта гидия!
                Нека се стресне, нека заплаче
                дълго стаената сприя!
                Нека препусне през буките сънни
                в дебрите - волни другари!
                Нека разбуди отдавна безмълвните
                сенки и духове стари!

                Ана  Величкова