Вечная стража

Ана Величкова
                Болгарский
                Родина


               
                В Е Ч Н А  С Т Р А Ж А

                Обагря утро стария Балкан
                и вдън-усои скриват се мъглите.
                Върхат стои от слънцето огрян,
                протегнал храбро ръст към висините.

                Изкачвам се нагоре с трепет тих
                и с всяка крачка в почит занемявам.
                "О, Шипка!..." - аз нашепвам стих след стих
                и влага погледа ми замъглява.

                На вечна стража вдига се Върхът.
                Край него Времето не отминава.
                Балканските усои пак ехтят
                от битката безсмъртно-величава.

                Ана Величкова