Алесь Гарун - Весна

Денис Говзич Дг
ВЕСНА

Эх, весна, весна!..
Как пришла она,
Света принесла,
Принесла тепла.
Выжала снега
До талой воды,
Расцвела в лугах,
Расплела сады,
Пробудился лес
На весенний шум,
Ворох тяжких дум
В мою душу влез...

Первые гуси уже прилетели,
Сели на речку, на пригорок сели,
Гоготали долго вместе собравшись,
Но договорились, вдоволь накричавшись,
Высоко взлетели, выше сосен, вскоре
И где-то пропали в небесном просторе...

Вот бы крылья, крылья мне
И полёт гусиный
Я исчез бы в вышине
Этот край покинул!
Раз за разом, ещё раз,
Крыльями махаю
Догоняю, гуси, вас,
С вами улетаю.

Где вы были? Было что там?
Где вы жили? Над болотом?
Возле речки? Возле дома?
А с отцом моим знакомы?
Мою маму или братца
Вы не видели случайно?
А сестрицу? А девицу,
Любу, там уж
Вы не видели случайно?
Ну а замуж
Не собралась ли сестрица?
Нет? А люба, чаровница?
Там туманно? Или ясно?
Весело там? Или скучно?
Гуси! Всё благополучно?

АЛЕСЬ ГАРУН
Перевод Дениса Говзича

И ОРИГИНАЛ

Вясна

Эх, вясна, вясна!..
Як прыйшла яна,
Прынясла сьвятла,
Прынясла цяпла.
Наліла у лагох
Сьнегавой вады,
Расьцвіла у лугох,
Расплела сады,
Прабудзіуся лес
На вясенні шум,
А глыбокі сум
Мне у душу улез...
Першыя гусі ужо праляцелі,
Палі на рэчцэ, узгорак абселі,
Гвагалі доуга, нараду сабраушы,
Потым згадзіліся, дось пакрычаушы,
Узляцелі высока над сосны, над елі
І недзе прапалі у нябескім касьцелі ...
Ах, каб крылля, крылля мне
І той лет гусачы,
Я прапау бы у гарыне
Хто-б мяне і бачау!
Раз-у-пораз, раз-у-раз,
У небо-б біу крыламі...
Гусі, гусі, я да вас,
Я лячу за вамі!
Дзе былі вы? Што было там?
Дзе жылі вы? Над балотам?
Мо ля рэчкі? Мо ля хаткі?
Ля сялібы маго таткі?
Мае маткі, майго браткі,
Вы ні бачылі часамі?
А сястрыцы? А дзявіцы,
Маей любы,
Вы ні бачылі часамі?
А у шлюбы
Ні зьбіраецца сястрыца?
Не? А люба, чарауніца?...
Ці там ймгліста,
Ці там ясна?
Красна? Міла?
Гусі! Шчасна?...

Алесь Гарун

Художник Кириак Костанди

ДАЛЕЕ

Алесь Гарун «Nokturno»
http://stihi.ru/2021/03/21/2947