Народження iстини

Анатолий Потиенко
(байка)

«Народжується істина у спорі», –
Сказав давним-давно мудрець Сократ.
Все наче вірно, та одна з історій
Вам розповість про інший результат…

Жила Свиня – аж два центнери сала –
Живіт товстий, та лоб її пустий.
В багнюці Якось ця Свиня лежала
І ахінею почала нести:

– Потрібно всім, як я, в багнюці жити,
Бо грязь лікує всім радикуліт.
Якщо у вас нема радикуліту,
То щастям переповнюється світ.

Осел чимчикувАв повз те болото:
– Ти, Свинко, мислиш, як мале дитя…
Дивитись треба на новІ ворота –
В спостеріганні істина життя.

Сусіда Барана я тут відзначу –
Придумав медитацію Баран.
Мислителя такого світ не бачив:
Як бекне щось – мудріє і бовван…

Для доказів були в них різні факти  – 
Чого їх розум тільки не плодив!..
Коли Осла й Свиню зустрінеш раптом,
Їх стороною мовчки обійди.

Мораль вже в байку проситься, до речі,
Тож слухай істини її слова:
Якщо затієш з дурнем суперечку,
То незабаром дурнів стане два.
                03.04.2021 р.